Bu gün, pandemi nedeniyle, alışkın olmadığımız çok uzun bir aradan sonra ,orta öğretim kurumları, tüm artı ve eksileri ile birlikte eğitim ve öğretime başladılar.
Doğru eğitim: akıl, bilim, özgür irade, teknoloji, meslek, barış, sevgi, huzur, adalet, ahlak... ve ekmek kapısı; yanlış ve çağdışı eğitim ise kurumlaşmış cehalet, bağnazlık, haksızlık, kin, nefret, vicdansızlık, ayrıştırma, huzursuzluk, zorbalık, zulüm düşmanlık...ve sefalet kapısıdır. Birinci tür eğitimde çağdaşlık ve gelişme, ikinci tür eğitimde de kargaşa, huzursuzluk ve geri kalmışlık türer.
Rüzgar ekenler fırtına, sevgi etkenlerse barış ve huzur biçerlermiş... Bir ulusu her yönden yücelten ve doruklara ulaştıran da, orta-çağ karanlığına sürükleyerek geri kalmasına neden olan da yine o ulusun topyekun eğitim ve öğretim sistemidir.
Hatalı ve yanlış tohumlar ekerek sağlıklı ve üstün nitelikli ürün bekleme olanaksızdır. Yıkayıcı temiz değilse yıkanan temiz olmaz. Kirli su ile temiz çamaşır yıkanmaz
Kanımca bir ulusun kaderini tayin etme konusunda çok önemli ve birinci derecede görev yüklenen eğitim konusu mutlaka siyaset üstü ve devlet politikası olarak ele alınmalıdır.
Ülkemizin Ulusal Eğitim sisteminin belli çıkar odakları, yabancı güçler, tarikat ve cemaat kurumları ile değil, eğim öğretim ve bilim alanında çok iyi yetişmış, üstün nitelikli, tarikat ve cemaat bağı ve bağlantısı olmayan özgür düşünceli yurtsever akademisyenlerle planlanıp programlanması gerekir.
Bir ulusun eğitim sistemi, gündelik siyasete, ideolojik, akıl ve bilim dışı çekişme ve yap-boz düzenlemelerine kurban edilmemelidir. Çünkü siyasetçinin çıkarı genelde bir seçim dönemini kapsar. Halbuki eğitim sistemindeki yanlışların etkileri ise asırlar sürebilir. Siyâset kurumu, ordu, eğitim-öğretim- bilim ve adalet kurumlarına müdahale etmemelidir. Bu kurumlar mutlaka siyaset üstü konumda kalmalıdır. Çünkü bu kurumlar sadece siyasi iktidarlar için değil devlete ve ulusun tamamına hizmet vermektedir.
Doğru bir eğitim sistemi için:
1- Eğitim ve öğretim yöntemi çağdaş olmalıdır.
2- Eğitim- öğretim teknolojisi, öğretim mekânları, eğitim ve öğretim araçları çağdaş olmalıdır.
3- Eğitim-öğretimin bilgi ve ders kaynakları, eğitim programları ve program içerikleri ( müfredat ) çağdaş olmalıdır.
4- Eğitim ve öğretim sisteminde görev alan tüm öğretici ve yöneticiler çağdaş olmalıdır.
5- En önemlisi de eğitim ve öğretime yön verenlerin ZİHNİYETİ ÇAĞDAŞ OLMALIDIR.
Eğer bir ulusun eğitim ve öğretimine yön veren zihniyet çağdaş değilse geri kalan faktörlerin fazla önemi kalmaz. Giyilen gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklemişse geri kalan düğmeler doğru gibi görünseler bile hepsi yanlış olur.
Bu duygu ve düşüncelerle yeni eğitim ve öğretim yılı devletimiz , ulusumuz, öğrencilerimiz, veliler, tüm öğreticilerimiz ve yöneticilerimiz için kutlu olsun. Ulusumuzun tepesinde dolaşan cehalet kara bulutları yok olsun. Halkımız barış, esenlik ve huzur dolu bir eğitim- öğretim yılı yaşasın.