Haber: Tenzile AŞÇI / Kamera: Özgür ŞENGÜL

 

(KÜTAHYA) - Kütahya'nın Simav ilçesi bugün art arda meydana gelen depremlerle sarsılırken, sokaklara çıkan halk, kendilerini güvende hissetmediğini söyledi. Hamiyet Erkmen, “Çocuklar korktu. Ben çalışıyordum, şimdi ‘Anne sen çalışmaya gitme, burada oturalım beraber. Evde yalnız korkuyoruz’ diyorlar. Korkunçtu” diye konuştu.

 

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok artçı sarsıntı kaydedilirken, bugün de Kütahya'nın Simav ilçesi üç depremle sarsıldı.

 

Simav'da ilk olarak saat 07.23'te  4,5, saat 07.29'da yine aynı bölgede 3,9, iki saat sonra da 4,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem bölge halkında endişeye yol açarken çok sayıda vatandaş kent merkezine ve açık alanlara gitti. Günü sokakta geçiren vatandaşlar, kendilerini güvende hissetmediklerini söyledi.

 

Baydemir: “Depremlerde koktum”

 

Torununa bakan Nazlı Baydemir, depremde korktuklarını belirterek “Depremlerde koktum. Çocuğa bakmaya geliyordum, yolda bir sarsıntı oldu gürültüyle karışık. Korktuk ama yapacak bir şey yok. Allah'tan gelene razı olacağız yapacak bir şey yok. Güvende hissetsek de hissetmesek de Allah ne yazdıysa o olacak” diye konuştu.

 

Tumbay: “Şu an evimize korkudan gidemiyoruz”

 

Deprem sonrası sokağa çıktığını söyleyen Hamide Tumbay, kendini güvende hissetmediğini ve yetkililerin kendilerine yer göstermediğini ifade etti. Toplanma alanının uzak olduğunu kaydeden Tumbay, “Sabah uykudayken oldu. Çok kötü olduk, korktuk. Şu an evimize korkudan gidemiyoruz. Bize bir yer ayarlayan yok. Bir toplanma alanımız yok. Leylekköyü’ne gidersek orada panayır alanı var sadece. Çok uzak. Bizim evimiz eski. O yüzden çok korkuyorum. Bu akşam da evimize gideceğiz, deprem olursa evin önüne çıkacağız” şeklinde konuştu.

 

Erkmen:  “Bu anları yaşamak çok kötüyü”

 

Deprem anında yaşadıklarını anlatan Hamiyet Erkmen de şunları anlattı:

 

“Çok korkunç bu sabahki deprem. Çocuklar okula gitmek üzerelerdi. İlk anlarda ufak bir sarsıntıydı. Sonradan şiddetli olmaya başladı. Daha önce de yaşamıştık bunu. Bu anları yaşamak çok kötüydü. Çocuklar korktu. Ben çalışıyordum. Şimdi ‘Anne sen çalışmaya gitme, burada oturalım beraber. Evde yalnız korkuyoruz’ diyorlar. Korkunçtu yani. Bu zamana kadar çok deprem olmuyordu, 2-3 gündür çok olmaya başladı.”

 

“Bilmiyoruz artık ne yapacağız bundan sonra”

İstanbul Valisinden son yaşanan sarsıntılara ilişkin açıklama: "Ana depremden sonra yaşanan olağan süreçlerin bir parçası" İstanbul Valisinden son yaşanan sarsıntılara ilişkin açıklama: "Ana depremden sonra yaşanan olağan süreçlerin bir parçası"

 

Simav'ın deprem bölgesinde olmasına rağmen bir önlem alınmamasını eleştiren Erkmen, şöyle konuştu:

 

“Şu anda yapılan hiçbir şey yok. Toplanma alanını sadece sosyal medyadan Belediye Başkanı paylaşmış. Daha şiddetli olursa oraya gideriz. Bilmiyoruz artık ne yapacağız bundan sonra. Ama şu anda hiçbir önlem yok. Allah beterinden korusun.”

 

Kaya: “Kaotik durumla beraber de vatandaşlar sokağa döküldü”

 

Nahsan Kaya da şunları söyledi:

 

“Daha önce yaklaşık bir hafta boyunca burada sürekli artçılar devam etti. Ama bunların bir kısmı hissedildi. Bir kısmı da hissedilmez depremlerdi. Burada deprem sabah erken saatlerde olduğu için öğrencileri okula göndermekle meşgullerdi. Okula öğrencileri götürürken ilk bir kargaşa olmadı. ama ikinci depremde halk biraz daha paniğe kapıldı ve bu panikle beraber Valilik kararıyla okullar tatil edildi. Kaotik durumla beraber de vatandaşlar sokağa döküldü."

 

“Toplanma alanları eksik ya da halk bilmiyor”

 

Simav’da depreme ilişkin yeterli önlem ve bilgilendirme olmadığını söyleyen Kaya, “Simav, birinci derece deprem bölgesi. 2011 yılında 5,9 büyüklüğüne bir deprem yaşamış bir ilçemiz burası. Maalesef orada da iki can kaybımız ve yaralılarımız var ve okul binalarımızda da hasar var. Burada en büyük problemlerden birisi; 2011 depremini yaşayan bir ilçe olarak binaların yorgun olması ve daha şiddetli bir depremde maalesef binaların çoğunun dayanıksız olması ve halkın büyük kesiminin de acil durum toplanma alanlarını bilmemesi, bilinen acil durum toplanma alanlarında da yeteri kadar altyapı ve envanterin bulunmaması. Şimdi halk sokağa dökülüyor. Ola ki bir bina yıkıldı, bu sefer yıkılan binanın altında kalacak. Toplanma alanları eksik ya da halk bilmiyor” dedi.

Kaya, “Japonya'da 7,7-7,8 büyüklüğünde bir depremde herhangi bir can kaybı olmazken burada en küçük bir depremde bile can kayıpları yaşıyorsak bizim durup afet politikalarını tekrardan değerlendirmemiz gerekir” diye konuştu. 

Kaynak: ANKA