DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Erim Rızvanoğlu, İklim Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndan Çevre Komisyonu'na çekilmesini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Rızvanoğlu, kanun teklifinde hem ticari hem de iklim değişikliğiyle mücadele boyutunda eksiklikler olduğuna dikkat çekerek, iktidarın da İklim Kanunu Teklifi’ni yurttaşlara yeterince anlatamadığını söyledi. TRT ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bu konuda yeteri kadar bilgilendirme yapmadığı konusunda eleştiren Rızvanoğlu, “Umut ediyorum bu yeni dönemde AK Parti iktidarı buna da önem vererek bu kanun teklifini vatandaşlarımızın da içinin, kalbinin rahat hissedeceği bir şekilde getirir ve hep beraber bunu Meclis’ten ilerleyen günlerde gelecek duruma göre geçiririz ya da geçirmeyiz” diye konuştu.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Erim Rızvanoğlu, TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan İklim Kanunu Teklifi'nin Çevre Komisyonu'na çekilmesine ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Uzun yıllardır beklenen İklim Kanunu teklifinin eksiklikleri olduğuna değinen Rızvanoğlu, “Ben bu kanuna ihtiyaç yoktu diyemem. Ancak kanun içindeki eksiklikler vardı. İklim değişikliği ile yeteri kadar mücadele etmeme tarafı, tarımı, sağlığı ve benzeri konular içinde yeteri kadar barındırmaması, emisyon ticari sistemi içindeki mutlak azaltım rakamının olmaması ve buna göre emisyon ticari sistemindeki eksikliklerin ve çarpık bir yapının oluşturulmasıyla açıkçası kötü bir iklim kanunuydu” diye konuştu.
Rızvanoğlu, Türkiye'nin ilk iklim kanunu olması sebebinden dolayı oldukça kıymetli olduğunu söyleyerek kanun teklifini komisyona geri çekilmesine “Şimdi biraz daha farklı görüşler alınarak, sivil toplum daha fazla katılarak, akademisyenler daha fazla içinde bulundurularak bir iklim kanunu yapılmasını umut ediyoruz” dedi.
“Kanun teklifinin iklim değişikliğiyle mücadele tarafında çok büyük eksiklikler vardı”
İklim Kanunu Teklifi iki bölümlü düşünülebileceğine dikkat çeken Rızvanoğlu, şöyle konuştu:
“En önemlisi iklim değişikliğiyle mücadele tarafı diyelim. Burası çok eksikti. Türkiye iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden bir tanesi. Her gün bir yerde sel, bir yerde yangın ve Türkiye'nin genelinde bir don felaketinden bahsediyoruz. Yani çanlar çalıyor, iklim krizi kapımızda ama bu kanun teklifinin iklim değişikliğiyle mücadele tarafında çok büyük eksiklikler vardı. Yaklaşım eksiklikleri ve benzeri konular. Mesela termik santraller ve kömür diyoruz. Kömürden kademeli çıkışla ilgili tek bir yaklaşım yok burada. Bunların çok büyük eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bunların sadece iklim kanunu olarak düşünmeyin. Daha doğrusu sadece kömür olarak düşünmeyelim ‘adil geçiş’ diyoruz mesela sadece tek bir kelime olarak geçiyor. Şu an bu ülkede 50 bin kişi kömür sanayide çalışıyor. Şimdi bunlar bu vatandaşlarımız ne yapacak? Nasıl bir adil geçişe geçilecek gibi büyük bir eksiklik var. İkinci kısmı emisyon ticari sistemiyle ilgili. Bu biraz daha ticaret kısmıydı. Hatta uzunca bir zamandır birçok milletvekilimiz de ‘bu emisyon ticari sistemi olarak çıksaydı, neden iklim değişikliğiyle mücadele için iklim kanunu diye çıktı’ diyorlardı. Emisyon ticari sisteminde de maalesef mutlak azaltım yaklaşımın olmaması, danışma ve bilim kurullarında yeteri kadar sivil toplumun, meslek odalarının, akademisyenlerin içinde olmamasıyla ilgili bir sıkıntı vardı. Bir de Meclis denetimi. Bence en önemli konulardan bir tanesi parlamento denetimin eksikliği. Bu kanun teklifi önemliydi ama bu kanun teklifi daha iyi revize edilmeli, daha işlevsel olmalı, daha da önemlisi malumunuz Türkiye'nin Avrupa'ya yüzde 50'ye yakın ihracatı var ve Avrupa’ya uyumlu bir kanun teklifi haline getirilmeli. Bu kanun teklifinde hem ticari boyutunda eksiklikler var hem de iklim değişikliğiyle mücadele boyutunda eksiklikler vardı.”
“İktidar, İklim Kanunu Teklifi’ni yurttaşlara yeterince anlatamadı”
Rızvanoğlu, iktidarın İklim Kanunu Teklifi’ni yurttaşlara yeterince anlatamadığını söyleyerek “Kafalar çok karışık. Vatandaşımız; ‘kurban kesebilecek miyim, marul yetiştirebilecek miyim, suyumu dikkatli mi kullanmak zorundayım’ gibi farklı kafa karışıklıklarının olduğu sorularla karşı karşıya” dedi.
TRT ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bu konuda yeteri kadar bilgilendirme yapmadığı konusunda eleştiren Rızvanoğlu, “Buradaki konu bir kanun teklifini Meclis'e getirmek değil sadece aynı zamanda bunu vatandaşımızın anlayacağı şekilde onların kafasındaki soru işaretlerini giderecek şekilde iletişimin yapılması. Umut ediyorum bu yeni dönemde AK Parti iktidarı buna da önem vererek bu kanun teklifini vatandaşlarımızın da içinin, kalbinin rahat hissedeceği bir şekilde getirir ve hep beraber bunu Meclis’ten ilerleyen günlerde gelecek duruma göre geçiririz ya da geçirmeyiz” diye konuştu.