Gündem

CHP, çiftçiye destek istedi!

CHP Malatya Büyükşehir Meclis Üyesi Hurşit Kuşçu, Malatya çiftçisi için destek istedi. Kuşçu, diğer büyükşehir belediyelerinin Malatya’dan 30 kat fazla çiftçiye destek çıktığını söyledi. 

Abone Ol

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşimi, Malatya Büyükşehir Başkanvekili Ramazan Ayhan Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantısında söz alan CHP Meclis Üyesi Hurşit Kuşçu, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın görev ve sorumluluğunu anlatarak çiftçilere destek verilmesini talep etti.

Diğer büyükşehir belediyelerinin tarımsal desteklerinin Malatya’nın 30 katı olduğuna dikkat çeken Kuşçu, şu ana kadar Tarım Komisyonu’nun hiç toplantı yapmadığını söyledi.

2015 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Tarımsal Projeler Dairesi Başkanlığı kurulduğunu söyleyen Kuşçu,

 “Malatya Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına 2022 yılında ayırdığı net ödenek 4.514.000,00TL, harcadığı 3.986..778,06 TL’dir.
2023 yılında ayırdığı net ödenek 9.005.000,00TL, harcadığı 6.619.358,19 TL’dir. Diğer Büyükşehirlerde ayrılan ve kullanılan ödenek bizim 10 katımız, 30 katımız kadar.
Bizim bu ödeneklerle Malatyalı çiftçilerimize hiçbir şey yapamayız. Büyükşehir Belediyesi Tarım Komisyonu da bugüne kadar toplantı yapmaması yapamayacağımızın kanıtı olsa gerek.”

Dedi.

Kuşçu açıklamalarının devamında nelerin yapılacağını ise şöyle sıraladı:

“Büyükşehirlerin bazılarında, cazibe ile kapalı sistem sulamalardan tutunda damlama sulama tesisleri ve sulama havuzu, sulama göletlerine kadar tesisler yapılmaktadır. Bizlerde yapmalıyız. Büyükşehirlerin bazılarında, Yaylalara yerleştirilen kovanlar ile arıcılık malzemeleri yardımı yapılmaktadır. Bizlerde yapmalıyız. Büyükşehirlerin bazılarında, Şehrin gastronomi kimliğini güçlendirmek, üretimde verim ve kalite standartlarını korumak için üreticilere hibeli verimi yüksek domates, biber ve patlıcan fidesi dağıtımları yapılmaktadır. Bizlerde yapmalıyız. Özellikle Yazıhan Arguvan ilçelerinde çiftçilere destek olmak amacıyla hibeli olacak şekilde üreticilere buğday/arpa tohumu dağıtımı yapılmalıdır.
Büyükşehirlerin bazılarında, çiftçilere sahip olduğu tarla dönümüne göre hibeli olacak şekilde mazot verilmektedir. Bizler de vermeliyiz. Dolu, don gibi doğal afetlerin önceden tespitini sağlamak ve bunun sonucunda üreticiyi önceden önlem almasını sağlamak, hastalık ve zararlı modülleri ve sulama ilaçlama zamanı önerileri ile üreticilerin üretim planlanmasını daha etkin kılmak, ilaç, su ve gübre kullanımını azaltarak üreticinin daha sağlıklı ve doğru üretimine destek amacıyla "Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi" kurulmuş, bizlerde kurmalıyız.”

AYHAN: ÖNCELİK DEPREM

Kuşçu’nun sözlerini tamamlamasıyla beraber konu hakkında açıklama yapan Başkanvekili Ramazan Ayhan ise Tarım Komisyonu’nun  toplantılarını bir an önce yapması gerektiğini belirterek, Malatya’nın depremden ağır etkilendiğini ve bu yüzden şu an önceliğin deprem yatırımları olduğunu söyledi.