(ANKARA)- Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, "Deprem riski açısından kırılgan bir yapıya sahip İstanbul için Kanal İstanbul projesine başlanmadan önce uzmanlardan gerekli bilgiler alınmış mıdır? Uzmanların görüşlerine uyulmuş mudur” diye sordu.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, “Kanal İstanbul” projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Çevre uzmanlarının Kanal İstanbul projesine karşı çevresel tahribatın yanı sıra İstanbul'un su kaynakları ve tarım alanlarının yok olacağı ve deprem riskinin çok yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatan Bekin, idare mahkemesine sunulan bilirkişi raporunda projenin şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu görüşünün yer aldığını belirtti. Bekin, şunları kaydetti:

"İstanbul’un su kaynaklarına ve ekosistemine geri dönüşü olmayan zararlar vereceği belirtilirken, bu raporda, Sazlıdere Barajı’nın tamamen devre dışı kalacağı, Şamlar Ormanı’nın zarar göreceği, Terkos Gölü’nün ise uzun vadede işlevsizleşeceği ifade edilmiştir. Yedi uzmandan oluşan heyet tarafından hazırlanan raporda, projenin şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca 4 bin 674 hektarlık  'Mutlak Tarım Arazisi' ve 2 bin 491 hektarlık orman alanının tehdit altında olduğuna dikkat çekilirken, bölgede yaşayan kırsal nüfusun göç etme riskiyle karşı karşıya kalacağı, köylülerin yaşam alanlarında kalabilmesi için herhangi bir sosyal planlama yapılmadığı, bu durumun kırsal nüfusun kaderine terk edilmesi anlamına geldiği raporda, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve sürdürülebilir şehircilik açısından da endişe yaratmakta olduğu vurgulanmıştır"

"Kanal İstanbul projesi için ne kadarlık arazi kamulaştırılmıştır?"

Bakan Yumaklı: İstanbul depremi sonrası barajlarımızda herhangi bir yapısal olumsuzluk tespit edilmemiştir Bakan Yumaklı: İstanbul depremi sonrası barajlarımızda herhangi bir yapısal olumsuzluk tespit edilmemiştir

Bekin, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

"Kanal İstanbul projesi yapılış aşamasına geçmeden önce projenin yer aldığı bölgelerde satılan hazine arazi sayısı, bu arazilerin kimlere satıldığı ve bu arazilerin ne kadarlık ücretlerle satıldığına dair elinizde bilgi var mıdır? Kanal İstanbul projesi için ne kadarlık arazi kamulaştırılmıştır? Kamulaştırmaya ne kadar ödenmiştir? Kanal İstanbul projesi hangi yüklenici firmalara verilmiştir?

Son günlerde Arap medyasında Kanal İstanbul projesi ile ilgili çıkan reklamlar dikkate alındığında projenin tam olarak hayata geçmeden başka ülkelere satıldığına yönelik ortaya atılan iddialar doğru mudur? Kanal İstanbul projesinin yer aldığı bölgelerde devlet eliyle veya yap-işlet-devret modeliyle yapılan konut, işyeri vs. satışa sunulmuş mudur? Sunulmuş ise kimlere ne kadar ücret ile satılmıştır? Kanal İstanbul projesi ile ilgili hazırlanan raporda Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzalarının tamamen devre dışı kalacağı öngörülmektedir. Bu durum İstanbul’un içme suyunun karşılanmasını nasıl etkileyecektir?

Kanal İstanbul projesi ile 4 bin 674 hektarlık Mutlak Tarım Arazisi ve 2 bin 491 hektarlık orman alanının tehdit altında olduğuna dair güncel bir bilgi mevcut mudur? Deprem riski açısından kırılgan bir yapıya sahip İstanbul için Kanal İstanbul projesine başlanmadan önce uzmanlardan gerekli bilgiler alınmış mıdır? Uzmanların görüşlerine uyulmuş mudur? Projenin yaratacağı nüfus yoğunluğuna karşı ortaya çıkacak çevresel ve sosyal sorunlarla ilgili Bakanlığınız bir eylem planı hazırlamış mıdır?"

Kaynak: ANKA