Yaşam

Malatya Barosu: Öldürme politikaları çağdaşlık mı?

Malatya Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu, son günlerde medyada, belediyelerin sokak hayvanlarını toplayarak sahiplendirilmeyenleri "ötenazi" adı altında öldüreceğine dair haberlere ilişkin açıklama yaptı. Komisyon, bu yasa teklifinin, yıllardır aşılama ve kısırlaştırma sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyeler ile bu belediyeleri denetlemekle yükümlü bakanlığın ihmallerini örtmeye yönelik bir nefret politikasının ürünü olduğunu savundu.

Abone Ol

Malatya Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu, Avrupa'nın öldürme politikalarının çağdaşlık örneği olarak gösterilmesine tepki gösterdi. Hayvanlara karşı işlenen suçların ve hayvan üretiminin yasaklanması gibi sorumluluklar söz konusu olduğunda bu kişilerin sessiz kaldığını ve hayvan haklarını savunanları düşman ilan etmeye çalıştığını belirtti. Sokak hayvanı popülasyonunun öldürme ile çözülemeyeceği konusunda veteriner hekimler ve uzman bilim insanlarının görüşlerinin göz ardı edildiğini, mevcut sorunun başka şekilde çözülemeyeceğine dair bir algı yaratılarak yasal yükümlülüklerden kaçılmaya çalışıldığını ifade etti. 1000 yılı aşkın süredir hayvanlarla birlikte yaşayan bir toplumun, bu öldürme yöntemine rıza göstermesinin mümkün olamayacağını vurguladı.

Öte yandan, 5199 Sayılı Kanun'da yer alan "Topla, Aşıla, Kısırlaştır ve Yaşam Alanına Tekrar Bırak" yönteminin, Avrupa'da 1990 yılına kadar uygulanan öldürme yönteminin işe yaramadığı için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geliştirildiği ve bu yöntemle popülasyonun kontrol altına alındığı belirtildi. Kanun teklifi ile bu yöntemin terk edilerek sokak hayvanlarının dört duvar arasında hapsedileceği ve sağlıklı hayvanların sahiplenilmediğinde ötenazi ile öldürüleceği ifade edildi.

Kırsaldan büyükşehire sistematik bir kısırlaştırma yapılmadığı, hayvan satışının yasaklanmadığı ve sokak hayvanlarının sokağa terk edilmesinin takip edilmediği bir öldürme sürecinin sonuç vermeyeceği belirtildi. Sokak hayvanı nüfusunun kontrol altına alınması ve saldırgan davranışların ortadan kaldırılması için uygulanabilecek tek bilimsel yöntemin mevcut yasadaki ilk

eleri uygulamak ve sorumlu olanları denetlemek olduğu vurgulandı.

MALATYA BAROSU: YAŞAM HAKKIINI SAVUNACAĞIZ

Malatya Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu, geçici çözümlerle binlerce köpeğin öldürülmesinin popülasyonun azalmasına katkı sağlamayacağını, ikinci bir "Hayırsız Ada" vakasının yaşanmasının ahlaki, bilimsel ve hukuki açıdan kabul edilemez olduğunu belirtti. Sokak hayvanlarının yaşam hakkını tanıyıp, sonra bu hakkın gereği yerine getirilmediğinde öldürülmelerini kabul edecek kararların altına imza atma niyetinde olanlara akıl ve vicdanı hatırlattı. Komisyon, herkes için "Yaşam Hakkı"nı savunacaklarını kamuoyuna duyurdu.