Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından 2024 yılı hasat döneminde çalışacak tarım işçileri için yevmiyeler belirlendi. Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, "2024 yılı hasat döneminde çalışacak tarım işçileri için belirlenen ücret, yemek iş iş sahibinden olursa 800 TL, yemek işçiden olursa 900 TL, yerli yatılı olmayan işçi için bin 100 TL, patoz ücretini de 3 bin 500 TL olarak kararlaştırmış bulunuyoruz" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024- 2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak açıklamasının ardından hasadın başlamasıyla birlikte işçi yevmiyeleri de tartışma konusu oldu. Giresun'da 2024 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek ücretler konusunda Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu basın açıklaması yaptı.
Bulancak Ziraat Odası'nda düzenlenen basın toplantısına Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Bulancak Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai Ağlar, Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, Güce Ziraat Odası Başkanı Salim İslam katıldı.
"900 liraya biz doyar mıyız, doymayız. İşçi de doymaz”
Basın açıklaması öncesi, Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Baş'ın işçilerin günlük ücretlerinin 800 TL olmasını istemesine Bulancak Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, "Bu paralara doğudan gelen insanlar çalışmaz" diyerek karşı çıktı. Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar ise, "900 liraya biz doyar mıyız, doymayız, işçi de doymaz" ifadelerini kullandı.
Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"2024 fındık hasadına başlamış bulunmaktayız. Bugünkü konumuzun en önemli olanı yevmiyeler ve patoz ücretleriyle alakalı olacak. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde valilik vali beyin önderliğinde açıklama yaptı. Sadece üreticilerimize şu algı oluştu, fiyat çok düşük diye. Valiliğin açıkladığı fiyat 666 liraydı fakat valiliğin açıkladığı fiyat şu en alt taban yani asgari ücretin bölümünden günlük bölümüne çıkan rakam olarak belirlendi. Sadece bunun altına inemiyorsun ama onun haricinde istediğiniz rakamı verebiliyorsunuz. Biz bunu bütün ilçe ziraat odaları olarak toplandık ve kendi aramızda diğer illerinde belirlemiş olduğu fiyatlar gibi biz de bir fiyat belirledik. Tabi biraz geç kalınmış, geç kalınmanın da bir sebeplerinden bir tanesi fındık fiyatının geçtiğimiz günlerde açıklaması, fındık fiyatının açıklamasından daha sonra biz bu açıklamayı yapma gereği duyduk.
"Biz işçiye bin 300 TL verirsek üreticinin elinde hiçbir şey kalmaz"
Bugün asıl konularımızdan bir tanesi yevmiyelerle alakalı tüm Ziraat Odası başkanlarıyla beraber yaptığımız toplantıda, yemek iş sahibinden olursa 800 TL, yemek işçiden olursa 900 TL, yerli yatılı olmayan işçi için bin 100 TL, patoz ücretini de 3 bin 500 TL olarak kararlaştırmış bulunuyoruz. Tabi ki burada daha başlardan yapılan afaki fiyat bin 300 gibi rakamlar var. Kıymetli üreticilerimiz şunu söylüyoruz, bir işçi günde 30 kilo fındık toplayabilir, bin 300 gibi bir rakam işçiye verilirse fındığın üçte birini zaten toplama maaliyeti olarak vermiş oluyorsunuz, bu sefer üreticinin elinde hiçbir şey kalmamış oluyor. Biz hem üreticinin hakkını hem işçinin hakkını koruma adına yemek kendinden olmak kaydıyla, yatılı işçiye 900 TL olarak belirlemiş bulunmaktayız. 2024 yılı hasadının üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz."
"Gençlerimiz hep gurbete çalışmaya gitti, çiftçilikten artık uzaklaştı"
"Fındığı toplatmak için işçi bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor musunuz" sorusuna Yaman, şöyle yanıtı verdi:
"Geçtiğimiz bundan 10- 15 yıl önce doğu kökenli işçiler gelmeden önce bu memlekete biz imece usulüyle topladık bahçelerimizi. Yani o aile bize gelirdi, biz o aileye giderdik, bir gün biz de, bir gün onda toplanırdı. Bu durum bundan sonra yaygınlaşacak çünkü rakamlar git gide dayı başı dediğimiz insanlar kendilerine göre rakam belirleyip üreticiyi zor durumda bırakıyorlar. Yani 30 kilo fındık toplanan bir yerde bunun 10 kilosunu işçiye verirseniz bunun daha bahçesi, bir sürü daha giderleri var, mal sahibi zarar ediyor buradan. Bunun herhangi bir açıklaması yok. Bizim gençlerimiz hep gurbete çalışmaya gitti, çiftçilikten artık uzaklaştı. Çiftçilerimizin de zaten yaş ortalaması git gide yükseliyor, bu bölgede emekli olan kesim kalıyor, ondan da tabi toplamakta sıkıntı çekiyorlar."