Siyaset

CHP’den Malatya’da hastane eylemi

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Bizim yürüyerek ulaşabildiğimiz hastanelerimiz maalesef şehir hastanelerine kurban edilmiştir. Sermayeye çok büyük kaynak ayrılarak yaptırılan bu şehir hastaneleri uygulamasına bir an önce son verilmelidir” dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Örgütü, CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’ın da katılımıyla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı.

“KAMPUSUN ADI DAHA KAÇ DEFA DEĞİŞECEK?”

CHP İl Başkanı Barış Yıldız, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin SSK hastanesinin kapatılmasının ardından iki kez farklı isimle açılışının gerçekleştirildiğini, bu kez de ‘Şehir hastanesi’ adıyla bir kez daha açılacağını ifade etti. Yıldız, “Malatya’da kurdele kesip, hastane açıp duruyoruz. Malatya’ya yıllar önce “SSK hastanesini kapatıyoruz, yeni bir hastane yapacağız” sözünü verdiler. Malatya Devlet Hastanesi yapıldı, kurdele kesildi, “Hayırlı olsun” dedik. Yine AKP iktidarı Malatyalılara müjde verdi, “Malatya’ya Eğitim ve Araştırma Hastanesi” yapacağız” dediler. Aynı hastaneyi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi diye bakanla ve protokol açtı. Şimdi Malatya’ya bir müjde daha veriyorlar. Biz, AKP’den önce kurdelemizi kesiyoruz. Daha önce iki kez açılışı yapılan bu binayı, üçüncü kez Malatyalıya armağan edip, şimdi de şehir hastanesi açıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, AK Parti’den önce açıyor, hayırlı olsun. Gördüğünüz gibi aynı binayı üç defa farklı isimle açarak Malatya’ya müjde verenleri, tabiri caizse Malatyalıları aptal yerine koyanları bu mizansenle protesto ediyoruz. Bu kampusun adı daha kaç defa değişecek?” diye konuştu.

Malatya’nın yeni ve daha büyük bir hastaneye ihtiyacının olduğunu ve bunu desteklediklerini dile getiren Yıldız, bu hastanenin Yeşilyurt Devlet Hastanesi olarak şehrin batısına yapılması gerektiğini ifade etti.

Malatya'da son günlerde Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi yapılacağının konuşulduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

“Rezerv alanlarla, TOKİ’lerle, yerinde dönüşümlerle, kiracıların yaşadıklarıyla birçok sebepten ötürü AKP iktidarı Malatya’da insanların psikolojisini bozmuştur. Umarız bu kampusun tamamını psikiyatri hastanesi yapıp, Malatyalıyı buraya koymazlar. Eğer böyle devam edeceklerse ne TOKİ ne konteyner kent derdi kalır. Burayı 600 bin kişilik yapalım ve tüm Malatyalıları psikiyatri hastanesine koyalım” dedi.

“AKP iktidarı artık Türkiye’de vatandaşın derdi olmuştur” diyen Yıldız, “Malatya’nın den büyük derdi ve sıkıntısı AKP iktidarıdır. Malatya’nın psikolojisini bozan AKP iktidarıdır. Malatya’yı kaosa bırakan AKP iktidarıdır” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR HASTANELERİ UYGULAMASINA BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİDİR”

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ise 6 Şubat depremlerinden sonra yaraları sarılmayan Malatya’ya geldiklerini ifade etti.

Malatya’nın bölgenin en önemli sanayi, sosyal ve ticari merkeziyken depremle birlikte çok büyük yaralar aldığını dile getiren Şahbaz,

“200 bin kişi burayı terk etti. Aile Sağlığı Merkezleri, eczaneler ve sağlık merkezleri yıkıldı. Bunun sonuncunda görüyoruz ki hala yaralar sarılmadı. 2003 yılında “Sağlıkta dönüşüm” adıyla başlatılan sağlıkta özelleştirme ve sağlığı bir ticarileştirme politikaları depremle birlikte enkaz altında kalmıştır. Bunun bedelini de halkımız ve bizler canımızla, sağlığımızla ödedik”

dedi.

“Birinci sağlık hizmetleri maalesef büyük hasar alan binalarla birlikte hizmet veremez duruma gelmiştir” diyen Şahbaz, şunları söyledi:

“Depremin üzerinden 18 ay geçmesine rağmen bugün hala eczaneler, Aile Sağlığı Merkezleri konteynerlerde hizmet vermek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı ise bu gelişmeleri sadece seyrediyor. Çok büyük kapasiteleri olan bin beş yüz, iki bin, üç bin yatak kapasitesiyle adeta alış veriş mağazası zihniyetiyle büyük kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen şehir hastaneleri maalesef bir sağlık hizmeti değil sağlık sorunu odağına dönüşmüştür. Şehirlerin 20, 25, 30 kilometre dışında yapılan ve zor bir ulaşımla gidilebilen şehir hastaneleri karşılığında bizim cumhuriyet döneminde yaptığımız ve halkımıza hizmet veren hastanelerimiz kapatılmıştır. Bizim yürüyerek ulaşabildiğimiz hastanelerimiz maalesef şehir hastanelerine kurban edilmiştir. Sermayeye çok büyük kaynak ayrılarak yaptırılan bu şehir hastaneleri uygulamasına bir an önce son verilmelidir.”

Şahbaz, Türkiye’de herkesin eşit şekilde yararlanabileceği, nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz, katkı payı alınmayan, muayene katılım payı alınmayan, ilaç ücreti ödemek zorunda kalınmayan bir sağlık sistemini hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.