Ekonomi

"Bu ticaret değil, emeğin gaspıdır"

Malatya'nın başlıca gelir kaynağı olan kayısıda, maliyetler yükselirken fiyatın düşmesi, kayısı piyasasında sürekli dalgalanmanın olması çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Abone Ol

Malatya'nın en önemli gelir kaynağı olan kayısıdaki fiyat istikrarsızlığı, çiftçilerin belini büktü. Kayısı hasadının sona yaklaştığı Malatya'da kayısı alım fiyatlarının 100 liranın altını düşmesi ve buna karşılık başta işçilik maliyetleri olmak üzere mazot ve gübre girdilerinin artması kayısı üreticisini çıkmazda bıraktı.

Akçadağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İnal,  üreticilerin bir yıllık emeği karşılığında hasat ettikleri kuru kayısısının giderek değer kaybettiğini söyledi.

İnal,  Malatya’nın dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'nini karşıladığını hatırlatarak,

"Kuru kayısı ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biridir. 2023 yılında sezonda 140-150 tl ye sattığımız daha sonra ise 200 tl ye kadar satışı yapılan kayısımız bugün itibarı ile üreticimizin elinden 100 tl ye alınmak istenmektedir. Bunun adı ticaret değil, alın terinin üreticinin emeğinin gaspıdır. Bu ticaret değil gaspdır"

dedi.

BİR TARAFTA ALIN TERİ DİĞER TARAFTA DEĞİŞEN FİYATLAR

Kuru kayısı üretiminin girdileri olan mazot gübre ilaç işçilik gibi jalemlerin sürekli olarak artış gösterdiğini söyleyen İnal

"Kuru kayısı fiyatlarında düşüş yaşanmıştır. Bunun en temel nedeni kayısımızda taban fiyat uygulamasının olmamasıdır. Kayısı fiyatları üzerinden sürekli oynama yapılmakta olup üreticinin alınteri hiçe sayılmaktadır. Bizler burada kayısının hak ettiği değerde alınmasını talep etmekle beraber bunun için gerekli bütün mücadeleyi vereceğimizi bütün kamuoyuna duyuruyoruz."

Diye konuştu.

ÇİFTÇİDEN, YETKİLİLERE ÇAĞRI

İnal açıklamasının devamında şu açıklamalara yer verdi:

"Kayısıda fiyat istikrarının sağlanabilmesi için taban fiyat uygulamasının gerçekleşmesi gerekmekte olup bundan dolayı TMO nun kayısı alımı yapması ve kayısıya taban fiyat vermesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden Malatyamızın değerli milletvekillerinin, belediye başkanlarının, bürokratlarının , borsa ve oda başkanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerilerimizin, TMO nun kayısı alımı yapması için kamuoyu oluşturmasını önemle rica ederiz."