Yaşlandıkça unutkanlık yaşamak kaçınılmaz gibi görünse de, bu durum aslında tehlikeli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Alzheimer hastalığı, yaşlı bireylerde sıkça karşılaşılan bir nörodejeneratif hastalıktır ve erken belirtiler, genellikle göz ardı edilir. Uzmanlar, yakın geçmişte yaşanan olayları unutmaktan, aynı soruları sürekli sormaya kadar birçok belirtinin, Alzheimer’ın başlangıcını işaret edebileceğini belirtiyor. Bayındır Sağlık Grubu’ndan uzmanlar, bu belirtiler hakkında bilgi vererek, erken teşhisin önemini vurguluyor. Unutmayın, bu belirtiler sadece yaşlılıkla ilgili değil, hayati bir sorunun habercisi olabilir!

Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor

ALZHEİMER HASTALIĞININ YAYGINLIĞI VE RİSK FAKTÖRLERİ

Alzheimer, 65 yaş üzerindeki bireylerin %5-10’unda görülürken, bu oran 85 yaş ve üzeri kişilerde %35'e kadar çıkıyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Eray Yalap, hastalığın genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle geliştiğini belirtiyor. Özellikle, birinci derece akrabalarında Alzheimer hastalığı bulunan bireylerde hastalığa yakalanma riski iki kat artıyor. Ayrıca, düşük eğitim düzeyi, stres, depresyon ve tekrarlayan kafa travmaları gibi faktörler de riskleri artırıyor.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLER NELER?

Alzheimer hastalığının en belirgin belirtileri arasında unutkanlık, ilgisizlik ve dikkat dağınıklığı yer alıyor. Hastalar, genellikle eşyalarını ve parayı koydukları yeri hatırlamakta zorlanıyor. Özellikle yakın zamana ait anılar kaybolurken, eski anılar genellikle hatırlanabiliyor. Dr. Yalap, "Başlangıç döneminde sıkça aynı soruların sorulması ve ocakta yemek unutma gibi durumlar gözlemlenebilir," dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞINDA TANI VE TEDAVİ

Alzheimer tanısı, nörolojik muayene ve çeşitli testlerle konuluyor. Ancak, günümüzde hastalığı tamamen tedavi edebilecek bir yöntem bulunmuyor. Mevcut ilaçlar, hastalığın seyrini yavaşlatmakla sınırlı kalıyor. Dr. Yalap, "Alzheimer aşısı olarak bilinen bazı ilaç denemeleri olsa da, bunların etkinliği henüz yeterli seviyede değil," şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra, Alzheimer ile benzer belirtiler gösteren depresyon ve vitamin eksiklikleri gibi hastalıklar da mevcut. Bu nedenle, belirtileri taşıyan bireylerin bir uzmana başvurması büyük önem taşıyor.

Unutkanlık yaşlanmanın doğal bir sonucu değil, bir hastalığın belirtisidir. Alzheimer hastalığına dair farkındalığın artırılması, erken teşhis ve tedavi sürecinin önemini vurgulamakta. Unutmayın, erken müdahale hayat kurtarabilir!

Muhabir: Haber Merkezi