Avrupa Parlamentosu üyeleri Anja Hazekamp ve Hollanda Ulusal Parlamentosu Üyesi Ines Kostic, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitaben bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin gündeminde olan sokak hayvanları yasa tasarısının geçmemesi çağrısında bulunuldu.

Mektupta, Hollanda’daki "Yakala, Kısırlaştır, Aşıla ve Yerine Bırak" yönteminin sokak hayvanları sorununu çözmede başarılı sonuçlar verdiğine dikkat çekildi. Hazekamp ve Kostic, bu tür yasaların ülkelerin itibarı ve toplum psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

YAKALA, KISIRLAŞTIR, AŞILA VE YERİNE BIRAK

Hazekamp ve Kostic, Hollanda'nın sokak köpeklerini ortadan kaldırmada elde ettiği başarının, "Yakala, Kısırlaştır, Aşıla ve Yerine Bırak" yönteminin uygulanması ve köpeklerin çiplenmesi, kaydedilmesi ve sahiplenilmesi ile mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca, Hollanda’da köpeklerin mikroçiplenmesinin zorunlu olduğunu ve bunun hayvanların terk edilme oranını azalttığını belirttiler.

AB VE ULUSLARARASI TAAHHÜTLER

Avrupa Birliği’nin hayvanların duyarlı varlıklar olarak tanınmasına yönelik yasa tasarısı sunduğuna dikkat çeken mektup, AB'nin Türkiye ile uyumlu adımlar atmasının memnuniyetle karşılanacağını ifade etti. Türkiye’nin, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (WOAH) imzaladığı Hayvan Refahı Stratejisi’ne uyma taahhüdü de hatırlatıldı.

TOPLUM VE PSİKOLOJİK ETKİLER

Mektupta, hayvanların topluca öldürülmesinin uluslararası alanda olumsuz yankılar uyandıracağı ve Türkiye'nin itibarına zarar vereceği ifade edildi. Ayrıca, sokak hayvanlarına yönelik devlet destekli şiddetin toplumda şiddeti artırabileceği ve kamu sağlığını tehdit edebileceği uyarısında bulunuldu.

Biden ile Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmesinde "barışçıl geçiş süreci" vurgulandı Biden ile Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmesinde "barışçıl geçiş süreci" vurgulandı

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Hazekamp ve Kostic, Türkiye’den sokak hayvanlarının toplu öldürülmesine izin verecek yasa tasarısının geçmemesini ve bunun yerine “Yakala, Kısırlaştır, Aşıla ve Yerine Bırak” yönteminin güçlendirilmesini talep etti. Ayrıca, ulusal ve uluslararası hayvan refahı kuruluşlarıyla işbirliği yapılmasının önemini vurguladılar.

NE OLDU?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu, sokak köpeklerinin barınaklara alınmasını ve ötanazi adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifini, değişiklikler yaparak kabul etti. Teklifin en çok tartışma yaratan 5. Maddesi, "ötanazi" ifadesinin metinden çıkarılmasıyla güncellendi. Ancak, Veteriner Hizmetleri Kanunu’na göre ötanazi yapılmasının yolu açık tutuldu.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören 17 maddelik yasa teklifi, belediye başkanlarına yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesini de içeriyor. AKP, teklifin yasalaşmasını Meclis tatilinden önce hedefliyor.

AKP VE MHP OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Komisyonda 42 saati aşan bir görüşme maratonunun ardından AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen teklif, muhalefetin teklifin yeni yasama yılına bırakılması, tamamen çekilmesi veya ötanazi düzenlemesinden vazgeçilmesi önerilerini reddetti.

Muhabir: seher Akbalık