Psikolojik Zik Zaklar

Abone Ol

Son zamanlarda yaşanılan bütün olumsuzluklar doğal olarak insanlardaki psikolojik dayanıklılığı çok kötü etkilemiştir. Bu kadar yaşanılan olumsuzluklardan sonra bireydeki yaşam isteği ve mücadele azmi tükenmiştir. Artık insanlar sorunlarla baş edebilme mücadelesi yerine sinirli, olumsuz, kişilikleriyle bağdaşmayan davranışlar içerisindedir

Yaşanılan kötü tecrübeler, olumsuz ve öngörülemez sorunlarla baş edebilme, olaylarla bir uyum, esneklik , esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme krizlerle baş etme gücü, psikolojik sağlamlık olarak tanımlanabilir

 Birçok etmene bağlı olarak oluşturulan ve geliştirilen psikolojik dayanıklılık,  yaşanılan pandemi ve depremlerden çok etkilenmiş içinde bulunulan ekonomik koşullarla ve gelecek kaygısıyla da en diplere vurmuş durumdadır.

Bu süreçle acilen psikolojik dayanıklılığı geliştirmek için çareler üretmeliyiz. Psikolojik sağlamlığı arttırmanın birçok farklı yolu vardır.

Dirençli bireyler oluşturmalıyız. Dirençli bireyler genellikle hayata karşı olumlu bir bakış açısına sahiptir ve zorlu durumlarda bile iyimser bir tutum sergiler. Bu, zorlukları görmezden gelmek değil, iyimser bir bakış açısını korumak ve gelişme olasılığına inanmak anlamına gelir. İyimserliği sürdürmek ve daha iyi stres yönetimi için olumlu pozitif düşünceler geliştirmeliyiz.

Duyguları tanımak, duygu düzenleme becerilerini geliştirmede ilk adım olabilir. Olaylar karşısında hissettiğiniz duyguları adlandırmaya çalışın ve neden böyle hissettiğinizi anlamaya çalışın. Duygularınız konusunda sahip olduğunuz farkındalık size onları yönetebilme ve duygusal direnç kazanabilme imkânı sağlayacaktır.

Zorlukların doğrudan üstesinden gelmek için analitik düşünceyi ve etkili karar vermeyi geliştirebiliriz.

Dayanıklılık, değişim karşısında uyum sağlayabilmeyi içerir. Kısaca uyum sağlamak, koşullar geliştikçe planları, hedefleri veya beklentileri değiştirme yeteneğidir. Hayatta yaşanan her değişim sizin elinizde olmayabilir, fakat değişime uyum sağlamak sizin elinizdedir.

Yaşadığınız sıkıntılar karşısında toparlanma gücünüze güvenin. Sorun çözme konusundaki yeteneklerinize güvenin. Dirençli bireyler güçlü bir öz-yeterlilik duygusuna sahiptirler, zorluklarla baş etme ve engelleri aşma yeteneklerine inanırlar. Yüksek öz yeterlik, zorluklar karşısında daha fazla motivasyona ve azme yol açabilir.

Siz de kendinize ulaşılabilir ve anlamlı hedefler koyun ve bu hedefleri gerçekleştirebileceğinize dair umutlu olun. Amaç duygusu, size motivasyon ve yönlendirme sağlayarak kısa vadeli zorluklarla karşılaşsanız bile uzun vadeli hedeflere odaklanmanıza yardımcı olur.

Egzersiz, yeterli uyku ve rahatlama teknikleri gibi düzenli kişisel bakım uygulamalarına katılmak, fiziksel ve zihinsel refahı artırır

Psikolojik dayanıklılık ya hep ya hiç özelliği değildir; farklı durumlarda farklı düzeyde dayanıklılık sergilemek oldukça doğaldır. Bazı zamanlarda kendinizi daha dirençli hissederken bazı olaylarda karşısında daha kırılgan hissedebilirsiniz. Bunun geçici bir durum olduğunu ve istediğiniz her an bahsedilen stratejileri deneyerek dayanıklılığınızı artırabilirsiniz

Daha güzel ve özgüvenle nefes alacağımız  bir yaşamsal süreç dileklerimle….

Saygılarımla….