Üç büyük deprem ve sayısız artçı sarsıntı sonrası Malatya'da binlerce bina güçlendirme çalışmalarına tabi tutuluyor. Ancak Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medyada yaptığı açıklamayla, bu çalışmaların zemin güçlendirilmeden yeterli olmayacağına dikkat çekti. Prof. Önal, Malatya'nın zemininin alüvyon tortullardan oluştuğunu ve yeraltı su seviyesinin yüzeye çok yakın olduğunu belirtti. Bu nedenle, zayıf zeminde bina güçlendirme çalışmalarının etkili olamayacağını vurgulayan Önal, depremlerde binaların zarar görmesinin %65'inin zemin kaynaklı olduğunun altını çizdi.
Prof. Önal, geçmişte Malatya’nın depremselliğini anlatmak için 30 yıl boyunca uyarılarda bulunduğunu, ancak müteahhit lobilerinin şehri bu hale getirdiğini ifade etti. Yıkılan veya hasar gören binaları hangi firmaların yaptığını ve güçlendirme çalışmalarını kimlerin üstlendiğini sorgulayan Önal, Malatya halkına şu çağrıda bulundu:
“Malatya halkı, geçmişte olduğu gibi şimdi de zararı sen göreceksin, sorgula!”
Prof. Dr. Mehmet Önal'ın bu önemli uyarıları, depreme karşı önlem alınmasının sadece bina güçlendirmesiyle sınırlı kalmaması gerektiğini, zemin güçlendirmesinin de hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
MALATYA İÇİN DOĞRUSU
Üç büyük ve binlerce artçı depremlerle sarsılan Malatya’daki binlerce bina güçlendiriliyor. Malatya’nın zemini alüvyon tutturulmamış ve az tutturulmuş tortullarından yapılıdır.— Prof.Dr. Mehmet Önal (@ProfMehmetOnal) October 20, 2024
Yeraltı su seviyesi yüzeye çok yakın (1-5 m) Bu kötü zenin güçlendirilmeden bina güçlendirilemez. Depremde deformasyonun %65’i zeminden kaynaklanır. Son depremlerde yıkılan, ağır, orta ve az hasar alan binlerce binaları hangi firmalar yaptı?
— Prof.Dr. Mehmet Önal (@ProfMehmetOnal) October 20, 2024
Şimdi güçlendirmeleri hangi firmalar yapıyor? Malatya halkı sorgula! Ben 30 yıl Malatya’nın depremselliğini anlattım. Müteahhit lobileri yine işbaşı yaptı, geçmişte de lobi yaptılar. Malatya’yı bu hale kim getirdi? Malatya halkı sorgula? Yine sen zarar göreceksin.
— Prof.Dr. Mehmet Önal (@ProfMehmetOnal) October 20, 2024