Bu yıl 26’ıncısı gerçekleştirilen Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali kapsamında farklı birçok etkinlik düzenleniyor. Festival kapsamında Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda ‘Kayısı: Fırsatlar ve Riskler’ konulu bir panel gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Kayısı festivalimizi tekrar başlatmış olmanın heyecanını bugün hep birlikte yaşıyoruz. Bir taraftan şehrimizi ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışırken bir taraftan da şehrimizin ve insanımızın normalleşmesi için adımlar atmaya devam ediyoruz. Bir taraftan yaraları sararken, bir taftanda normalleşmemiz gerekiyor. Herkes bir deprem travması yaşıyor, bu travmadan da kurtulmamız lazım. Bu nedenle kayısı festivalimizi normalleşme adımlarımızın da biri olarak önemli buluyoruz. 26’cı Kayısı Festivali’mizin kapsamında Malatya’nın En İyi Yaş Kayısı’sını seçmek için bugün buradayız. Aynı zamanda alanında özel tecrübelere sahip panelistlerimizle bilgi alışverişi yapıyor olacağız” dedi.
5 BİN TON KAPASİTELİ SOĞUK HAVA DEPOSU!
Malatya kayısısının dünya üzerinde önemli bir yeri olduğunu da vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Kayısı deyince Malatya, Malatya deyince kayısı akla gelir. Malatya Kayısının Başkentidir. Dünya’daki kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80’ini Malatya’mız karşılıyor. Bu bizim için çok çok önemli bir durum. Malatya 2023 verilerine göre 70 bin tonun üzerinde kayısı ihracatı yaparak 408 milyon doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmiştir. Yeni bir Kayısı Merkezi’miz var. İnşallah Ticaret Borsamız ile birlikte orayı çok daha aktif bir şekilde hale getireceğiz. Bizim seçim vaatlerimiz arasında da vardı; biz ihracat gelirimizi artırmak için atılması gereken tüm adımları atacağız. Lisanlı Soğuk Hava Depomuz içerisinde yer alan işleme tesisini kısa sürede açarak üreticimizin hizmetine sunmuş olacağımızı buradan sizlerle paylaşmak isterim. Lisanslı depomuzda şu ana kadar 200 ton kayısı depolandı. Lisanlı Soğuk Hava depomuzun 5 bin tonluk kapasitesi var. İnşallah tesisimizin eylül ayı itibari ile tam kapasiteye ulaşmasını bekliyoruz.
PANELDE ELE ALINAN KONULAR
Başkan Er’in konuşmasının ardından panele geçildi. Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım Moderatörlüğün de gerçekleştirilecek olan Panele konuşmacı olarak, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ‘Kuru Kayısıda Lisanslı Depoculuk ve Kayısıda Orta Asya Tehlikesi’, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ‘İklim Değişikliğinin Kayısı Üzerine Etkileri’, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ‘Kayısıda Kontrolsüz İlaç Kullanımı’, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ramazan Çınar ‘Coğrafi İşaretin Kayısıdaki Önemi’ hakkında katılımcılara bilgiler aktardılar.