Bu aralar ülkenin her tarafında kar yağışı nedeniyle, yollar kapanıyor, şehirlere günlerce elektrik verilmiyor, tartışmalar karla mücadelede görevlerini yapamayan yerel yönetici ve siyasetçilerin atışmalarıyla geçiyor. Her ne olursa olsun, kar yağışının eskilerin ifadesiyle Doğa Ananın bereketi olduğu söylemeye kimsenin dili varmıyor. Siyasi hamaset, bereketi bile anlamsızlaştırıyor. Elbette yaşanan sıkıntıları görmezden gelemeyiz. Kamunun yurttaşın yararını öncülleyerek çalışması esas olması gerekendir.
Görsel Medya, rüzgarla beraber kar yağışının görüntülerini paylaşıyor ve KAR ile beraber TİP-i var diyerek yurttaşları sık sık uyardı. Evet bu yıl bol bol kar yağdı ve bu yağışlar birçok yerde tipiye neden oldu.Rüzgarla savrulan kar, insanları ürkütse de, Güneş açınca birden yerini harika bir güzelliğe bırakıyor. Gelelim benim asıl yazmak istediğime. Bugün 13 Şubat 2022.
Yıllar önce, yine bugünün tarihi olan 13 Şubat 1961'de aralarında Kemal Türkler'in de olduğu 12 sendikacı İstanbul Valiliğine bir dilekçe vererek, kısa adı TİP olan Türkiye İşçi Partisini kurdular.
İlk girdikleri yerel seçimlerde 1963 yılında 9 ilde 36 bin oy aldılar. Asıl başarılarına, 1965 genel seçimlerinde 54 ilde 276 bin oyla 15 milletvekili ve bir yıl sonra yapılan senato seçimlerinde kazandıkları bir senatörlükle ulaştılar. Etkili bir muhalefet yaptılar ve çok ses getirdiler. O dönemde milletvekili olanların isimlerini paylaşalım ve o günleri kısacık hatırlayalım sizlerle. Mehmet Ali Aybar, Rıza Kuas, Muzaffer Karan, Tarık Ziya Ekinci, Sadun Aren, Yahya Kanbolat, Cemal Hakkı Selek, Adil Kurtel, Behice Boran, Yunus Koçak, Şaban Erik, Yusuf Ziya Bahadınlı, Ali Karcı, Kemal Nebioğlu, Çetin Altan, Fatma Hikmet İşmen.
Tüm bunlar olurken, ardından bugün bile hepinizin bildiği şeyler yaşanıyordu. Sosyalist hareketin yükselmesi karşısında hükümet, bu tür muhalefet unsurlarının TBMM'deki varlığını önlemek amacıyla seçim barajlarını devreye soktu. Ayrıca TBMM'de görev yapan sosyalist milletvekillerine çeşitli baskı yöntemleri uygulandı; fiziksel saldırının (Çetin Altan'ı darp girişimi) yanı sıra dokunulmazlığın kaldırılması gibi hukuki saldırılar da yürürlüğe sokuldu. Bu sonuncu girişim Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi, ancak seçim barajları TİP'in sonraki dönemlerde TBMM'de Erkan Baş ve Barış Atay'ın seçilmesine kadar bir temsilinin olmamasını sağladı.
Malatya'nın TİP' örgütlülüğünün kuruluş ve ayrılıklarında etkili bir il olduğunu da belirtmek isterim. Şöyle ki, 1965 seçimleriyle birlikte, partide Mihri Belli'nin Milli Demokratik Devrim (MDD) grubu yenilgiye uğradı. 1966 yılında Malatya Kongresi ile ilk büyük ayrılık yaşandı ve MDD'ci olarak bilinenler partiden ihraç edildi. Yaşanan tartışmaların, esasen parti paralelinde 12 Kasım 1965 tarihinde kurulmuş olan Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) içine taşınması ve MDD grubunun zamanla FKF yönetiminde etkin hale gelmesi, 5-6 Ocak 1969 tarihlerindeki kongrede TİP yanlılarını yönetimden uzaklaştırması, 1969 Ekim ayındaki kongrede FKF'nin adını Devrimci Gençlik (Dev-Genç) olarak değiştirmesiyle birlikte, TİP ve Dev-Genç arasındaki bağlar tümüyle koptu. Bunun üzerine TİP destekçisi gençler Sosyalist Gençlik Örgütü (SGÖ) adlı bir oluşuma gittiler. Sol ne zaman bir başarı öyküsü başlatsa sadece hükümetlerin baskısı değil, kendi içindeki tartışmaların da yıkıcı etkisiyle karşılaşmıştır.
7 Kasım 2017'de Erkan Baş'ın Genel Başkanlığında yeniden kurulan TİP, bugün İstanbul Haliç Kongre Merkezinde, ''Biz Hazırız, Sende Emeğinin Yanında, Aramızda Yerini Al'' sloganıyla hem kuruluşlarını kutluyor hem de halk buluşmasıyla kongre kararlarını, kamuoyuyla paylaşıyorlar. Bizde TİP süreçlerini yakından takip edeceğiz, Dünyada sol hareketler büyüyor, Türkiye'de de TİP'in büyümesinin önünde hiçbir engel yok.TİP'in eski Genel Başkanlarından ve efsanelerinden olan, Behice Boran'ın o ünlü sözüyle bitirelim, ''Sosyalist Doğulmaz, Sosyalist Yaşanır''.