Günümüz ve Öfke Kontrolü

Abone Ol

Günümüzün en büyük sorunlarından biri öfkelenmek ve öfke kontrolü diyebiliriz. Öfkeyle birlikte oluşan sabırsızlık had safhalarda yerini alıyor. Kırmızı ışık bekleyen araba yeşil lambanın yanmasıyla birlikte kornaya basıyor. El kol hareketleri de cabası. Bir yanıt vermeye kalksan kavga hazır. Neden bu öfke ve sabırsızlık? Bunun en büyük sebebi, eğitim kalitesizliği, ekonomik koşullar, birlikte yaşam kültüründen yoksun olmak gibi daha birçok nedenleri sayabiliriz.

Peki, öfke nedir?  İstenmeyen bir durum karşısında yaşanan kızgınlık halidir, diyebiliriz. İnsanlar bir noktaya kadar kızgınlık ve sinirlilik yaşayabilir. Ancak sınırı aşan bir durum oluşuyorsa, eskilerin tabiri ile fevrilik veya öfke kontrol bozukluğu söz konusudur.

Geçenlerde Ankara’da gezerken yol asfaltlama çalışmaları yapılıyordu. İnsanlar kardeşim bu zamanda olur mu diye konuşuyor,  kendilerince farklı çözümler üretiyorlardı. Bir başka zaman ve yerde sular kesilmiş, bu zamanda su mu kesilirmiş gibi farklı konu ve söylemlerle kızgınlıklarını dile getiriyorlar. Öfkeli davranışlar sergiliyorlardı. Bunlara benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Kimse neden, niçin sorularını sormuyorlar. Anlama dinleme yok.

Daha olumsuz sonuçlara dönüşmeden bu durumu kontrol altına almak gerekir. Pek çok Japon için bu güçlü duyguyu yaşadıklarında, kendilerini yeniden iyi hissetmek için yazmaya yönelmeleri bir gelenek. Yaptıkları şey, onları öfkelendiren şeyi ve buna verdikleri tepkiyi bir kâğıda yazmak ve ardından fiziksel ve duygusal olarak kurtulmak için onu atmak

“Japonya’da çocuklara öfke kontrolü için çok basit bir yöntem öğretilir. Ne zaman öfke duyarsanız, bununla ilgili hiçbir şey yapmayın, sadece derin nefes alın, denir. Dene, göreceksin ki öfkelenmiyorsun. Niye? Derin nefes aldın diye neden öfkelenemiyorsun? Öfkelenmek imkânsızlaşıyor. Bunun iki nedeni var. Derin nefes almaya başlıyorsun, ama öfke belli bir nefes ritmine ihtiyaç duyar ve bu ritim olmadan öfkelenmek mümkün değildir. Öfkenin var olabilmesi için belli bir ritimde veya kesik kesik nefes almak gerekir.” Osho

Bilimsel olarak derin bir nefes alırsan öfkenin dışarı vurması imkânsızlaşır. Bilinçli olarak derin nefes alıyorsan, öfke kendini ifade edemez. Öfkenin farklı bir nefes alma yöntemi vardır. Bunu senin yapmana gerek yok; öfke kendisi halleder. Derin bir nefes alınca kızamazsın.

Bunun yanı sıra öfkelenmemek için çeşitli öneriler yazılıp söylenmektedir. Bazı öneriler şöyledir.

  • Öncelikle bedeninizden gelen sinyalleri dinleyin. ...
  • Kendi öfkenizi ve seyrini tanıyın.
  • Öfkeliyken ortamı bir süreliğine terk edin. ...
  • Yorum yapmadan önce karşınızdakine soru sorun. ...
  • Duygu ve düşüncelerinizi net ifade etmeyi öğrenin.
  • İşin içinden çıkamıyorsanız konuşmayı başka bir zamana erteleyin.

 

Kalın Sağlıcakla…