Youthall'un "Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması 2024" sonuçları, Türkiye'deki gençlerin karşılaştığı zorlukları gözler önüne seriyor. Ekonomik bağımlılığın giderek arttığı, iş bulma kaygısının derinleştiği ve iş- yaşam dengesinin önem kazandığı bu araştırma, 18-34 yaş aralığındaki gençlerin geleceğe dair umutlarını sorgulamalarına neden oluyor. Katılımcıların %64'ü ailelerinden destek alırken, yurt dışında çalışma arzusu da artış gösteriyor.

Youthall tarafından gerçekleştirilen "Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması 2024" verileri, Türkiye'deki gençlerin ekonomik kaygılarını ve geleceğe dair belirsizliklerini gözler önüne serdi. Araştırmaya, 18-34 yaş aralığındaki 2.627 katılımcı katıldı.

EKONOMİK BAĞIMLILIK VE KAYGILAR

Araştırmanın sonuçlarına göre, gençlerin %64,1'i ailelerinden ekonomik destek almakta ve %70,1'i aylık 5.000 TL'nin altında gelirle geçinmeye çalışıyor. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, gençlerin alım gücünü olumsuz etkileyerek, ekonomik bağımsızlıklarını kazanma yolunda zorluk yaşamalarına neden oluyor.

KONTROL HİSSİ VE GELECEK KAYGISI

Gençlerin hayatlarının kontrolü üzerindeki algısı da kaygı verici. Katılımcıların %73,1'i belirli durumlar üzerinde kontrollerinin olduğunu, ancak dış faktörlerin etkisiyle yeterli kontrol hissine sahip olmadıklarını belirtiyor. Geleceğe dair kaygılı olan gençlerin oranı %40,9 iken, umutlu olduğunu ifade edenlerin oranı ise sadece %35,5.

İŞ-YAŞAM DENGESİ VE TERCİHLER

2024 araştırması, gençlerin iş seçimlerinde iş-yaşam dengesinin önemli bir faktör haline geldiğini ortaya koyuyor. Katılımcıların %53,7'si iş-yaşam dengesinin en önemli kriter olduğunu belirtirken, esnek çalışma koşullarına sahip işlere yönelme isteği de artmış durumda. Gençlerin %60'ı çalışmak için kurumsal ve global şirketleri tercih ediyor.

YURTDIŞI ÇALIŞMA EĞİLİMİ

Gençlerin yurtdışında çalışma hayalleri devam ediyor; katılımcıların %53,8'i yurtdışına gitmek istediklerini ifade ediyor. Bu katılımcıların %35,6'sı uluslararası deneyim kazanma amacı güderken, %31,4'ü daha iyi yaşam koşulları nedeniyle yurtdışını tercih ediyor.

İŞ DEĞİŞTİRME DÜŞÜNCESİ

Çalışan mezunların %71,3'ü önümüzdeki yıl iş değiştirmeyi düşünüyor. Bu değişim isteğinin arkasındaki nedenler arasında, şirket ve pozisyonda kendilerini geliştirememe, gelir memnuniyetsizliği ve kariyer ilerlemesi için fırsat eksikliği öne çıkıyor.

İncir üreticisi: "Bizden 150 liraya giden inciri, vatandaş  350 liraya yiyor" İncir üreticisi: "Bizden 150 liraya giden inciri, vatandaş 350 liraya yiyor"

                                Fotoğraflar:AA

YAPAY ZEKA VE KARİYER

Yapay zekâ teknolojilerine gençler arasında ilgi artarken, bu konudaki bilgi eksikliği dikkat çekiyor. Öğrencilerin %90'ı, yapay zeka teknolojilerinin kariyer planlarına yön vereceğine inanıyor, ancak yapay zeka tabanlı araçlara güven konusundaki belirsizlik devam ediyor.

Muhabir: Haber Merkezi