Kültür & Sanat

Eskişehir'de 5 Bin Yıllık Gizemli Yapı Gömme Ritüeli

Eskişehir'deki Küllüoba Höyüğü'nde, 5 bin yıllık yapı gömme ritüeli ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, Erken Tunç Çağı'na ait bu gizemli gelenekle ilgili kurban ritüellerine dair izlere rastladı. Bu keşif, Anadolu arkeolojisinde yeni bir kapı açıyor

Abone Ol

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde yer alan Küllüoba Höyüğü'nde yapılan kazılarda, Güneydoğu Anadolu Neolitik Dönemi ile özdeşleşen "yapı gömme" kültüne ait izlere rastlandı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığındaki ekip, M.Ö. 3200-1950 yılları arasında kesintisiz yerleşik hayat sürdürülen bölgede kurban ritüeline ait buluntular da tespit etti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle yapılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve diğer sponsorların desteğiyle yürütülüyor. Bu yılın kazılarında, höyüğün batısında Erken Tunç Çağı'na (M.Ö. 3200-3000) ait 5 bin 200 yıllık yapılarda, evlerin içindeki ocak, kül çukuru ve silonun temizlenip kırmızı renkli steril toprakla gömüldüğü ortaya çıktı. Arkeologlar, kapı ve pencerelerin taşlarla doldurulup koyun ve keçi kemiklerinin yerleştirildiğini, bunun da bir kurban ritüeli olabileceğini belirtti.

"Tunç Çağı'nda Yapı Gömme Kültü Daha Önce Bilinmiyordu"

Prof. Dr. Türkteki, bölgede yapılan kazılarda yapıların arka odalarının gömüldüğünü ve duvarlarının 2,5-3 metre yüksekliğe kadar korunduğunu ifade etti. Yapı gömme işleminin bir ritüel ile yapıldığına dikkat çeken Türkteki, bu uygulamanın Tunç Çağı'nda ilk kez tespit edildiğini vurguladı. Türkteki, "Yapı gömmekteki amaçları henüz bilmiyoruz. Bu ritüel bir tehdit, coğrafi ya da iklimsel bir tehdit nedeniyle yapılmış olabilir" dedi.

Küllüoba Höyüğü, M.Ö. 3300-3000 yıllarının Anadolu'da ilk ovada yerleşimlerin başladığı döneme işaret ediyor. Türkteki, bu dönemde Eskişehir'de 200'e yakın yerleşim alanının oluştuğunu ve hızlı bir nüfus akışının yaşandığını belirtti.