Tytan Technologies Kurucu Ortağı Batuhan Yumurtacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisans eğitimi için 2015'de Almanya'ya geldiğini ancak kaderin kendisini teknoloji geliştiren girişimci yaptığını söyledi.
İstanbul'da doğup büyüdüğünü ve şu anda 27 yaşında olduğunu anlatan Yumurtacı, "Lise eğitimimi 2015 yılında İstanbul Erkek Lisesinde tamamladım ve ardından üniversite eğitimi için Almanya'ya, Münih Teknik Üniversitesine geldim." diye konuştu.
Yumurtacı, Almanya'da lisans eğitimini makine mühendisliği üzerine aldığını ve bu süreçte Güney Kore'de değişim programına katıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Yüksek lisansımı ise robotik ve yapay zeka üzerine tamamladım. Yüksek lisans tezim için Londra'da Imperial College'da otonom dronelar ve bilgisayarlı görü üzerine çalıştım. Otonom sistemler ve insansız hava araçları (İHA'lar) her zaman özel ilgi alanım oldu. Öte yandan, kendi projelerimi hayata geçirmeye ve katma değer yaratmak için yenilikçi yollar bulmaya her zaman özen gösterdim. Mezun olduktan sonra Macaristan kökenli Balazs Nagy ile birlikte TYTAN Technologies'i kurduk."
Üniversite eğitimi zorduBatuhan Yumurtacı, Münih Teknik Üniversitesi'nde aldığı eğitimin zor olmasına rağmen kaliteli olduğunu dile getirerek, eğitimi sırasında dünya çapında tanınmış profesörlerden ders alma ve Airbus ve MAN gibi önde gelen şirketlerde çalışma fırsatı yakaladığını anlattı.
Üniversitenin teorik eğitimin yanı sıra öğrencilere birçok pratik imkan da sunduğunu vurgulayan Yumurtacı, "Özellikle teknoloji alanındaki öğrenci kulüplerine büyük destek veriliyor. Balazs ile birlikte, öğrendiklerimizi uygulama motivasyonuyla HORYZN adlı bir öğrenci kulübü kurduk. Bu kulüpte, dikey kalkış ve iniş yapabilen insansız hava araçları tasarladık ve çeşitli projeler gerçekleştirdik. İki yıl içinde sıfırdan başladığımız bu proje, Almanya'nın en büyük firmalarının sponsor olduğu ve 80 öğrencinin çalıştığı büyük bir kulübe dönüştü.' diye konuştu.
İHA'lar ve otonom sistemler dünyayı değiştiriyorYumurtacı, İHA'ların ve otonom sistemlerin günümüzde her alanda dünyayı değiştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Önceden sadece sınırlı sayıda kişinin erişiminde olan bu teknolojiler, artık çok yaygınlaştı ve herkese açık hale geldi. Bu yaygınlık, birçok yeni ve yararlı kullanım alanını mümkün kılarken, aynı zamanda bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdi.
Ucuza mal edilen, yüksek hız ve menzile sahip İHA'lar maalesef insan hayatını tehdit edecek şekillerde kullanılmaya başlandı. Mevcut hava savunma sistemleri ise bu tarz hedeflere karşı geliştirilmedikleri için ya çok pahalı ya da yeterli sayıda üretilemiyor. Bu problemi fark ederek düşük maliyetli, yüksek hızda uçabilen ve yapay zekayı kullanan bir İHA tasarlamaya karar verdik. Böylece TYTAN Technologies'in temelleri atılmış oldu. Yapay zeka destekli saatte 250 kilometreye kadar hızlandırarak bir mermiye dönüşen hava aracı geliştiriyoruz. Amacımız, insanların güvenliğini sağlarken aynı zamanda yenilikçi çözümler üretmek.
Savunma sanayisi gibi oturmuş bir sektöre girmek elbette birçok zorluğu beraberinde getiriyor; kendimizi kanıtlamamız gerekiyor. Ancak aynı zamanda Avrupa ve Amerika'da savunma sanayisi, dinamik ve inovatif şirketlerin teknoloji ile öne çıkabileceği büyük bir potansiyele sahip."
"5 yıl içinde, dünya çapında tanınan ve güvenilen bir marka olmayı amaçlıyoruz.Hedeflerinin "güvenlik alanında devrim yaratacak çözümler sunmak ve yapay zekayı kullanan otonom sistemler konusunda lider konuma gelmek" olduğunu aktaran Yumurtacı, "Önümüzdeki 5 yıl içinde, bu alanda dünya çapında tanınan ve güvenilen bir marka olmayı amaçlıyoruz." dedi.
Yumurtacı, şu anda melek yatırımcılar ve yatırım fonları tarafından finanse edildiklerini belirterek, gelecek dönemde yeni bir yatırım turuna başlayarak, projelerini daha da ileriye taşımak için gerekli olan finansmanı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Yüksek hızlı otonom İHA teknolojilerinin, rakip İHA'ları etkisiz hale getirme konusunda kritik bir rol oynadığını vurgulayan Yumurtacı, "Kalkıştan sonra, gelişmiş yapay zeka teknolojisini kullanarak düşman İHA'larının yerini hızla tespit ediyor ve doğrudan çarpma yoluyla düşük maliyetli bir şekilde etkisiz hale getiriyor. TYTAN'da geliştirdiğimiz teknoloji, özellikle Ukrayna sonrası gündeme gelen, düşük maliyetli drone savunma çözümlerine olan acil ihtiyacı karşılıyor." ifadelerini kullandı.
"Türkiye çok yetenekli, dinamik ve iyi eğitimli insanlara sahip"Batuhan Yumurtacı, Türk gençlerinin başarısına ilişkin, "Bir alanda uzmanlaşmanın en iyi yolu konfor alanınızdan çıkmak, hata yapmaktan korkmamak ve teorik bilgileri uygulamalı projelerle hayata geçirmek olduğuna inanıyorum. Doğru takım arkadaşlarına sahip olmak da aynı derecede değerlidir. Zorlu projelerin başarıyla üstesinden gelmek için birbirinizi desteklemek ve birbirinizden öğrenmek çok önemlidir." dedi.
Bir teknoloji girişimcisi olarak devamlı işbirliği fırsatlarını kolladığını, buna Türkiye'nin de dahil olduğunu belirten Yumurtacı, "Türkiye, çok yetenekli, dinamik ve iyi eğitimli insanlara sahip. İHA, havacılık ve savunma alanında dünyanın takip ettiği çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu alandaki potansiyeli ve yenilikleri göz önünde bulundurarak, iş ortaklıklarına açık olduğumuzu belirtmek isterim." diye konuştu.
Muhabir: Bahattin Gönültaş