İSTANBUL (AA) - Akademi Çevre, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) 2024 raporlamasında "KOBİ" kategorisinde en yüksek puan olan "SME B" seviyesine ulaştı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, iklim değişikliğiyle mücadelede karbon yönetimi, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi alanlarında çalışmalar yürüten Akademi Çevre, sürdürülebilir iş modelleriyle Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde yer almaya devam ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akademi Çevre Sürdürülebilirlik Direktörü (CSO) Piraye Gök, 20 yıldır döngüsel ekonomiyi güçlendiren ve sürdürülebilir atık yönetimi çözümleri üreten bir şirket olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Gök, "CDP 2024 raporlamasında KOBİ kategorisinde en yüksek puan olan SME B seviyesine ulaşmamız, doğru stratejiler uyguladığımızın ve kararlılığımızın bir göstergesi. İklim değişikliğiyle mücadelede şeffaf veri paylaşımı büyük önem taşıyor. CDP'ye katılarak Karbon Yönetimi ve Enerji Verimliliği konularında ilerlememizi şeffaf bir şekilde paylaştık. 2025 hedefimiz SME A seviyesine ulaşmak ve sürdürülebilirlik performansımızı daha ileriye taşımak." değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilirlik stratejilerinde karbon yönetimi, enerji verimliliği, atık yönetimi ve çevresel şeffaflık konularında kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayan Gök, şunları kaydetti:
"CDP 2024 değerlendirmesinde en yüksek KOBİ puanını almak önemli bir başarı ancak bizim için asıl hedef sürdürülebilirlik performansımızı sürekli olarak iyileştirmek. 2025 yılında SME A seviyesine ulaşmayı amaçlıyoruz ve bu doğrultuda karbon ayak izi hesaplamalarımızı genişleteceğiz, tedarik zinciri emisyonlarını kapsayan analizler yapacağız, net sıfır hedeflerimizi güçlendireceğiz ve yenilenebilir enerjiye geçiş süreçlerimizi hızlandıracağız, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretimimizi artırarak sanayide fosil yakıt kullanımını azaltmaya katkı sağlayacağız ve evresel şeffaflığı artırarak paydaşlarımızın da sürdürülebilirlik yolculuğuna katkıda bulunmalarını teşvik edeceğiz. CDP'nin sunduğu şeffaf raporlama yapısını kullanarak, sektörümüzde fark yaratmayı ve ülkemizin 'Yeşil Dönüşüm' sürecine katkı sağlamayı hedefliyoruz."
- "50 bin çocuk ve genç için çevre bilinci eğitimleri düzenleyeceğiz"
Akademi Çevre olarak 2005'ten bu yana tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirliği odağa aldıklarını ifade eden Gök, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye'de AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) geri dönüşümünde öncü adımlar attık, ATY üretimi ile sanayide karbon emisyonlarının azaltımına katkı sağladık, COP iklim zirvelerinde Türkiye'yi temsil ettik, Türkiye'de sürdürülebilirlik eğitimi ve çocuklara çevre bilinci aşılayan projeler geliştirdik, Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde lojistik ve entegre atık yönetimi çözümleri geliştirme, KOBİ'ler için sürdürülebilirlik danışmanlığı vererek, karbon ayak izi hesaplama ve uluslararası sertifikalar alarak operasyonlarımızın sürdürülebilirliğini güçlendirdik."
Gök, 2030 sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda, tüm operasyonlarında karbon nötr olmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Enerji yönetiminde yüzde 100 yenilenebilir kaynak kullanımına geçiş yapacaklarını ve Türkiye genelinde farklı bölgelere yayılacak Sürdürülebilir Atık Yönetimi çözümlerini devreye alacaklarını aktaran Gök, kadın istihdamını artırarak, sektördeki fırsat eşitliğini destekleyeceklerini, 50 bin çocuk ve genç için çevre bilinci eğitimleri düzenleyeceklerini kaydetti.
Başarının, yalnızca Akademi Çevre için değil, sürdürülebilirlik yolunda ilerleyen tüm işletmeler için örnek teşkil ettiğine işaret eden Gök, şu ifadeleri kullandı:
"İklim Değişikliği ile mücadele, Atık Yönetimi ve Döngüsel Ekonomi, artık yalnızca büyük ölçekli şirketlerin değil, KOBİ'lerin de sorumluluğu altında. CDP'ye katılarak, performansımızı şeffaf bir şekilde paylaşmanın, hem iş dünyası hem de ekosistemimiz için kritik olduğunu düşünüyoruz. Tüm iş ortaklarımızı ve sektördeki diğer firmaları da bu sürece dahil olmaya, birlikte daha yeşil bir gelecek inşa etmeye davet ediyoruz."